Pardubice belediyesinde emirlerin manipüle edilmesi davasında altı sanık

Becayiş

New member
Durumdan habersiz olan bir kişi, Pardubice’deki üst düzey politikacıların ve yetkililerin bir haftadır tutuklanmasının belediye binasındaki durumu temelden değiştireceğini düşündüyse, Pazartesi günkü konsey toplantısını izlerken hayal kırıklığına uğramış olmalı.

“Köpekler havlıyor ve karavan yaklaşıyor. Siyasi sorumluluğu üstlenmeni bekliyordum ama görünüşe bakılırsa almıyorsun. Aynı zamanda Pardubice tüm ülke için bir utançtır,” dedi ODS’den Petr Klimpl temsilciler arasındaki kıdemli meclis üyelerine.

Diğer muhalefet partilerinin temsilcileri de en azından ANO hareketinden politikacıların belediye meclisinden ayrılmasını istedi. Yani, davanın ana karakterleri Martin Charvát ve Helena Dvořáčková’nın belediyeye geldiği aynı partiden. Her ikisi de şu anda tanıkları etkiledikleri şüphesiyle gözaltında.

“Dozimetre davasıyla ilgili olarak başkanınız Babiš, STAN’ın organize bir suç olduğunu söylüyor. Bu yüzden Pardubice’nin ANO’sunun da organize suçun bir parçası olup olmadığını soruyorum?” diyen KDU-ČSL temsilcisi Vít Ulrych, iki saat süren duygusal bir tartışmayı ateşledi. Durumuna çok kızan ve Ulrych’in sözünü kesen Belediye Başkanı Jan Nadrchal, “Belki de ciddi değilsiniz, buradaki tüm ANO üyelerini organize suçun parçası olarak etiketlediniz” dedi.

En keskin olanlar Korsanların temsilcileriydi. Hatta Belediye Başkanı Jan Nadrchal ile yardımcıları Jan Hrabal ve Jiřina Klčová’nın görevden alınmasını bile önerdiler (hepsi EVET). Yeşiller Partisi’nden Robert Hrdina daha sonra tüm konseyin ayrılmasını istedi. Ancak planlarının hiç şansı yok, muhalefetin gerekli 20 oyu yok. ANO temsilcisi ve milletvekili Martin Kolovratník, “B planınız nerede, belediye meclisini bugün iptal edersek bundan sonra ne olacak?” diye sordu.

Pirates, geçmiş dönemlerde muhalefette olan ve şu anda da muhalefette olan az sayıdaki gruptan biri olma avantajına sahip. Örneğin küçük ölçekli sözleşmelerin ele alınması veya arenaya yakın bir otoparkın inşa edilmesi gibi davanın onları zerre kadar ilgilendirmediği söylenebilir.

“Korsanlardan eleştiri alıyorum, onların da buna hakkı var. Ama bunu Halk Partisi’nin veya ODS’nin ikiyüzlülüğü olarak görüyorum. Sonuçta son seçim döneminde ANO ile birlikte belediye meclisinde oturdular. Ve olası sorunların çoğu o zamandan kaynaklanıyor” dedi Spolecne pro Pardubice’nin meclis üyesi František Brendl.

Ministrová, temsilci kulüpte Charvát’ın yerini aldı

Pazartesi günü en fazla baskı altındaydı. Belediye binası koalisyonu düşerse, Martin Charvát’ı ve tüm ANO’yu uzun süredir eleştiren bu kişi, şehir yönetiminden ayrılma iradesini göstermek zorunda kalacaktı. “Baskıların esas olarak bizim üzerimizde olduğunun farkındayım. Bundan memnun değilim, sana yalan söylemeyeceğim. Ancak dürüst olmak gerekirse, başka olası bir koalisyon görmüyorum, bu yüzden bir şeyleri yıkmanın anlamı yok” dedi, toplantıdan önce aslında muhalefetin ana hedefi olan Brendl.

“Andrej Babiš’in formundaki ANO hareketinden nefret ediyorum. Ancak belediye politikası esas olarak insanlarla ilgilidir. Ve Honza Nadrchal veya Honza Hrabal gibi insanların birlikte iyi çalıştığım düzgün ve çalışkan insanlar olduğunu düşünüyorum” dedi Brendl.

Öğleden sonra belediye meclis üyeleri ayrıca tüm sanıkların şehir şirketlerindeki görevlerine son verilmesine karar verdi. Eski belediye başkanı Charvát daha sonra temsilcilik görevi de dahil olmak üzere görevinden istifa etti. ANO kulübündeki yerini Pardubice Havaalanı basın sözcüsü Mária Ministrová aldı.

“Mevcut davalarla ilgisi olan herkes, içinde yer aldıkları şehir şirketlerinin yasal organlarından çıkarılacak. Aynı zamanda, Bölge Ticaret Odası Yönetim Kurulu’na, Jozef Koprivňanský’nin şu anda Odayı temsil ettiği Merkezi Politeknik Atölye Birliği yönetim kuruluna gecikmeksizin yeni bir temsilci önermesi yönünde çağrıda bulunacağız. Daha sonra derneğin genel kurulunda görevden alınmalıdır” dedi Belediye Başkanı Jan Nadrchal diğer sanıklara ve Charvát’ın belediye meclisinde yerine Polabin belediye başkanı Radek Hejný’nin getirilmesi gerektiğini ekledi.

Konsey onun seçimine akşam geç saatlerde karar verecek. Ona göre, Pardubice hokey kulübünün eski yöneticisi Jan Kratochvíl, Kalkınma Fonu’nun yönetimine yeni atanacak. Böylece kendisi, Helena Dvořáčková ve Pavel Nevečeřal gibi fondan ayrılan Michal Drenko’nun yerini alacak. Aleš Kopecký aynı zamanda City Services’in yönetimine de geçecek.

Pardubice belediyesi davasında üç tutuklama talebinde bulunuldu (23 Kasım 2023):