Kusı kesmemi istedi. Piša şampiyonlukları ve NHL’yi hatırlıyor, kendisini bir efsane gibi hissetmiyor

Becayiş

New member
“Aslında bu, 2012’de bile kariyerimin zirvesiydi. Muhtemelen Pardubice denilince akla ilk gelen şey budur. Harika deneyimler” diyor Píša.

iDNES.cz’ye verdiği bir röportajda, Pernštýnské náměstí’deki şampiyona kutlamalarına neden ilk etapta katılmadığını itiraf ediyor ve çizgi hakemi Vilém Cambal’ın 2001’deki unutulmaz hakaretini hatırlıyor.

Cumartesi gününün ihtişamını nasıl bekliyorsunuz?
Dürüst olmak gerekirse pek değil. Fizikten korkuyorum. Ama orada kimin olacağını okuyunca belki biraz sakinleştim. Örneğin Petr Jančařík, en az on beş yıldır paten kullanmıyor ve en az otuz kilo daha ağır. (Gülüyor) Dayanmaya çalışacağım ama bunun biraz haksızlık olduğunu da söylemek isterim. Bize karşı oynayan kadroya baktığımda bunlar son zamanlarda buzdan çıkan oyuncular.

Efsanelerin savaşı

Ne zaman: 11 Kasım saat 15.00
Nerede: enteria arenası, Pardubice

Her iki takımın kadroları:
Dinamo Efsaneleri:
Tomáš Rolinek, Dušan Salfický – Dominik Hašek, Aleš Píša, Andrej Novotný, Jiří Malinský, Petr Jančařík, František Musil, Petr Čáslava – Milan Hejduk, Jan Kolář, Petr Koukal, Petr Průcha, Petr Sikora, Tomáš Divíšek, Radovan Somík, Richard Kral , Michal Mikeska, Evžen Musil.

Milli takımın efsaneleri: Michal Neuvirth, Marek Pinc – Michal Barinka, Bedřich Ščerban, Ondřej Němec, Filip Novák, Karel Pilař, Rostislav Klesla – Zbyněk Irgl, Petr Ton, Tomáš Vlasák, Jaroslav Bednář, Josef Marha, Jiří Zelenka, Jaroslav Kudrna, Zdeněk Blatný , Václav Varaďa , Jiří Tlustý.

Not: O kameralar önünde 3×15 dakika oynanacak2 TV Sport etkinliği, tüm oyuncuların imza töreni ve Posledni sezona dizisinin yıldız takımı HC Olymp’in maçıyla tamamlanacak.

Teklifi hemen kabul ettin mi?
Evet ama sonra çok aceleci olup olmadığımı merak ettim. Üç kez on beş dakika olmak çok da kötü gibi görünmeyebilir, ancak gazilerle birkaç kez kaymaya gittim ve bu gerçekten zorlayıcı. Özellikle fazla bir şey yapmadığınızda.

Kendinizi bir Dinamo efsanesi gibi mi hissediyorsunuz?
hissetmiyorum Arkamda daha büyük oyuncular var – Petr Sýkora, Dominik Hašek, František Musil, Milan Hejduk… Biz sadece böyle eklemeleriz.

Hayranlarınız sizden çok sık haber alamıyor. Aleš Piša bugün ne yapıyor?
2011 yılında Dinamo’da Libor Pivka’nın teknik direktörlüğünün asistanı olarak çalışıyorum. Geçen yıl da 2008 yılına liderlik ettik. Boş zamanlarımda tahta veya demirle çalışmayı seviyorum. Garajda sürekli bir şeyler yapıyorum, kesinlikle sıkılmıyorum.

Bir gün yetişkin hokeyinde antrenman yapma hedefiniz var mı?
Kesinlikle değil. Libor Pivek ile birlikte en az beş veya altı çocuğumuzu altyapıya kazandırmak istiyorum. Bundan çok keyif alıyorum ama bazen küçük çocuklarla zor oluyor.

Senin için de aynısı mıydı?
Hayır, hokey benim için her şeydi. Ebeveynler bile buna adapte oldu. Hala iki kız kardeşim var ve kışın dağlara gidebildiğimizde hiçbir yere gitmedik çünkü antrenman yapmam gerekiyordu. Ve dağlara gitmek bile istemedim.

2010 finalindeki eşitliği getiren golünüz çokça hatırlanıyor… Dominik Hašek’le sezon nasıldı?
Dominic inanılmazdı. Kapıda güvenlik. Çünkü daha fazlasını almaya gücümüz yetiyordu, çünkü bir şeyi berbat edersek Hasan’ın muhtemelen onu yakalayacağını biliyorduk. Mesela bize virajlara girmememizi, diski bizim için kendisinin oynamasını beklememizi söyledi. Fitness koçumuz Ivan Svědík gelir gelmez şampiyonluğu kazanacağımızı bağırdı.

Ve oldu. Meydandaki şampiyonluk kutlamalarında otobüsten bile inmediğinize dair bir hikaye var.
(gülümsüyor) Kayıptım. Otobüste biraz sürükledim.

Nerede kırıldı?
Vítkovice’den 40 dakika sonra rahatlıkla olabileceğini söyleyebilirim, o zamanlar çok hızlıydı.

Vítkový Ondrej Šedivý (sağda) ve Pardubice’den Aleš Píša uçan diski izliyor.

İki yıl sonra zaten sahnede kutlama yapıyordunuz. Ama sonra Comet’i biraz soydun, değil mi?
Bu 2010’a göre büyük bir farktı ama şans bizden yanaydı. Kometa ön turdan başlasa da spor böyledir, ancak bazen dışarıdan gelenlere daha çok yakışır ve kazanır.

Sonra Pardubice için biraz daha zayıf yıllar geldi, ancak son sezonunuzda ilk koçlarınızdan biri olan Miloš Říha Sr. tarafından çalıştırıldınız. Çember kapandı mı?
Miloš harika bir antrenör ve motive ediciydi. Tüm oyuncuları tanıyordu ve kime karşı daha nazik, kime daha sert davranması gerektiğini tam olarak biliyordu. Milli takıma girmesine sevindim ama sonuna üzüldüm. Teknik direktörün yanında kalmalıydı, antrenöre sadece bir turnuva değil, daha fazla şans verilmeliydi.

Zbyněk Kusı da Pardubice için benzer bir ikondu.
Ona çok saygı duydum. Her zaman söylediğini yaptı. Bazen patlamalar yaşardı ama biz Pardubice öğrencilerine her zaman iyi davranırdı. Aksine, onunla hiçbir zaman artıya girmedim. Bir sezonda yönetim bizi gereksiz fauller nedeniyle para cezasıyla tehdit etti, bu yüzden yaklaşık iki maç boyunca spor salonuna gitmedim, hesabımdan sıfır alamayacağım diye korktum. Ve Zbyněk bana bunun benim için geçerli olmadığını söyledi. “Mümkün olduğu kadar sıkı oynarsan, bu tüm manchaft’ı karıştırır.”

Pardubice’nin Kusé’siz ve play-off’larda olması hakkında ne hissettiniz?
Dinamo play-off’lara alışık değil. Aslında neden böyle oldu onu bile bilmiyorum ama her kulüp bir noktada böyle bir durum yaşar. Muhtemelen uzun süre buradan hazır oyuncu alıp kendi oyuncularını yetiştirmemelerinden kaynaklanıyordu. Şu anda bile bu konuda biraz sıkıntımız var. Pardubice’den çok az kişi A’ya ulaşabiliyor.

Yetiştirdiğiniz kategoride halihazırda herhangi bir yetenek görüyor musunuz?
Burada henüz erken. Her şeyden önce, oğlanların önlerinde gençlik ve daha sonra gençliğe doğru büyük bir adım var. Bazı oyuncuların mutlaka şansı vardır ama bunun nasıl devam edeceği onlara bağlıdır. Mesela genç takıma katılmak istediğini ancak hokeyden geçimini sağlamayı planlamadığını, babası gibi girişimci olmak istediğini söyleyen birini yetiştiriyorum. Bu da aslında hoş.

Kimse sana yeni Aleš Píša olmak istediğini söylemedi mi?
Burada öyle biri yok (Gülüyor). Bu yıl aslında artık beni tanımıyor bile.

Ayrıca hesabınızda NHL oyunları da var. Edmonton’a elli, Rangers’a üç. Neden yurt dışında daha iyi çalışmadı?
Dün gibi hatırlıyorum. Transferlerin son gününde Aleš Hemský ve ben Calgary’de bir oteldeydik ve bana televizyonu açmamı söyledi. Piša’nın New York’a takas edildiği haberi vardı. Az önce okumayı bitirdim, telefonum çoktan çalıyordu. New York’ta tek yönlü sözleşmem sona erdi, sezon sonunda bana 3 yıllık sözleşme teklif ettiler ama çift yönlü sözleşme. Geri adım atmak istemediğim için onu geri çevirdim. Özellikle Rangers’da, çift yönlü kontratı olan herkesin otomatik olarak çiftlikte oynadığı bir oyun.

Dünyanın başkenti neresiydi?
Büyük metropolleri sevmiyorum, bu yüzden benim için zorlu bir süreç olduğu söylenebilir. Madison Square Garden’ın hemen yanındaki bir otelde kalıyordum ama antrenman salonu arabayla yarım saat uzaklıktaydı. Orayı beğenmedim, sokağa çıktım ve hemen sağdan soldan insanlar tarafından sürüklendim.

Ancak Rangers formasını giymek kötü olamaz.
Doğru, bu hatıra sonsuza kadar benimle kalacak. Orada Petr Nedvěd ve Bobby Holík’le tanıştım. Harikaydı. En büyük rol modelim Darius Kasparaitis’ti, onunla takımda olmaktan da gerçekten keyif aldım. Ve Mark Messier’i izlemek harikaydı, maçtan iki saat önce soğuk odaya gitmemiz gerekti ve o, masörlerin onu harekete geçirebilmesi için iki saat daha ekledi.

NHL’de oynayacağınız ilk telefon görüşmesini hatırlıyor musunuz?
Edmonton’un Hamilton’daki çiftliğindeydim, orada yaşayacak bir yer buldum ve aynı gün menajerim beni toplanıp NHL’ye uçmam için aradı. Ama o zamanlar bu pek tecrübeli değildi, ilk maçımda kimse beni oynarken görmemişti. Örneğin kulüp ebeveynleri davet etse bile baba kalp rahatsızlığı olduğu için uçamayacak, anne ise korktuğu için tek başına gidemeyecektir. (Gülüyor). En fazla maçtan sonra birbirimizi aradık.

Hakemi ittiğiniz için 15 maç ceza aldığınız bir sezonun ardından yurt dışına gittiniz. Tesadüf mü, yoksa sadece hokey oynayacak bir yer mi arıyorsunuz?
Bunun konuyla hiçbir ilgisi yoktu. Her zaman hayalim olan yurt dışında oynama şansını yakaladım ve gittim. Zaten döndükten sonra da bu cezayı çektim. Benim için kısaltsalar da, Zlín’de Pavlo Kubiš’le kavga ettiğim için orijinal miktarına geri döndürdüler. (Dövüş nedeniyle sekiz maç men cezası aldı).

Siz de Rusya’da üç buçuk yıl geçirdiniz.
Çok ilginç. New York’tan Čerepovce’ye kadar bambaşka bir dünyaydı. Gece geldim, beni arabaya bindirip bir apartman dairesine götürdüler. Hangisinin dövdüğünü bile bilmiyordum. Bana uyumamı, sabah sekizde beni alacaklarını söylediler ama aynı zamanda hokey eşyalarımla birlikte kişisel çantamı da aldılar, o yüzden yanımda hiçbir şey yoktu. Pek çok deneyim var. Daha sonra bir kez daha Rusya’ya geri döndüm çünkü o yıl pek başarılı değildim ve yeni bir dürtü arıyordum. Dušan Salfický bunu benim için ayarladı.

Karlovy Vary’den Radek Dlouhý dizlerinin üzerinde bitirdi ve Pardubice’den Aleš Píša ona yaklaşıyordu. Ancak ev sahibi oyuncu maçın ardından tezahürat yaptı.

Her zaman Pardubice’ye döndün. Hiç ekstra ligde başka bir takıma imza atmaya yaklaştınız mı?
Rusya’dan ilk döndüğümde Sparta’yla pazarlık yapmıştım. Ama yine de Pardubice ile bir anlaşmaya varmayı umuyordum, Zbyněk her zaman önce bizi arardı. Kendisini Pardubáky’ye dayandırdı. Bir keresinde Jonathan Sim’i imzalamakla hata yaptığını itiraf etmişti. İlk günden itibaren uyum sağlamadı. Belki ona yaşayacak bir yer aradıklarını biliyorum ama o bir daire istemiyordu. Ailesi için büyük bir ev istiyordu.

Kariyerinizi Trutnov’da ikinci ligde tamamladınız.
Kariyerimi bir gecede sonlandırmak zordu, hâlâ hokeyi özlüyordum ve Trutnov’un o zamanki koçu Jiří Malinsky beni kandırdı. Jirka Cetkovsky ve forvet Honza Kolář da orada benimle birlikte oynadı. İkinci ligdi ama yine de antrenman yapmak gerekiyordu. O kadar basit değildi.